Abonneren  Inloggen

Sociale onderneming Green Side lanceert unieke enveloppen tijdens de week van de circulaire economie

31 januari 2023

In 2021 werden er nog bijna 2 miljard brieven verstuurd in Nederland. Een enorme hoeveelheid, waar ook 2 miljard enveloppen voor nodig zijn. Sociale onderneming Green Side ging op zoek naar een duurzamer alternatief voor deze enveloppen en presenteert in de week van de circulaire economie (6-11 februari) het resultaat van die zoektocht: enveloppen gemaakt van oude cultuurposters.

Van poster tot envelop

Productontwerper Anne-Pim van Oostveen vertelt: ‘Ik kwam vorig jaar in contact met Frans de Jonge. Frans is posterplakker in Utrecht en hij vertelde over de duizenden posters die in zijn huiskamer uitpuilden. Wij zagen een kans om daar nog wat moois van te maken.’

De posters van Frans hebben in verschillende theaters, bioscopen en musea in Utrecht gehangen. In plaats van naar de papierbak, brengt Green Side deze posters naar sociale werkplaats Wij 3.0. Daar sorteren de medewerkers de posters op dikte en kleur. Nadat de posters gesorteerd zijn, verwerkt familiebedrijf Gezang Enveloppen de posters tot envelop. Er kunnen zowel gekleurde enveloppen als witte enveloppen met venster gemaakt worden. Een bijzondere samenwerking tussen verschillende partijen.

Dezelfde kwaliteit, maar dan leuker en duurzamer

Na de eerste testfase heeft Green Side een mooie stroom posters die structureel verwerkt worden tot envelop. Afgelopen maand waren er twee grote doorbraken in het proces. ‘Ten eerste heeft de zakelijke envelop nu een venster van pergamijn, doorzichtig papier. Dit betekent dat de envelop in zijn geheel in de papierbak kan, in tegenstelling tot gangbare enveloppen met een plastic venster. Ten tweede kunnen de enveloppen met een witte buitenkant ook volledig bedrukt worden. Iedere witte envelop kan dus vervangen kan worden door een duurzamer en leuker alternatief’, aldus Green Side.

Om een volgende stap te kunnen zetten is Green Side op zoek naar 3-5 bedrijven die een pilot durven te draaien met ongeveer 5.000 enveloppen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de website.

Op de foto: Jori Lamboo en Anne-Pim van Oostveen van Green Side


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters