Abonneren  Inloggen

‘Papieren verpakking voor fruit en groente is greenwashing’

17 april 2023

Shay Zeltzer, oprichter van Postharvest Hub en milieuactivist, was volgens een bericht op groentennieuws.nl volledig in shock na twee dagen op Fruit Logistica in Berlijn. ‘Van de ene op de andere dag is de verpakkingsindustrie overgeschakeld op papier. Plastic verpakkingen zijn simpelweg vervangen door papier. Dit is pure greenwashing,’ zegt hij.

‘Het druist in tegen alle logica en elke vorm van professionele aanpak. De producten blijven gewoonweg niet vers in deze combinatie van papier en gaas.’ Hij legde het uit aan een collega van ULMA Packaging. ‘Het kan ze niet schelen. Het ziet er duurzamer uit en daar gaat het om, was zijn antwoord. Ik voel me verplicht mijn mening te uiten en deze frustratie niet voor mezelf te houden,’ vervolgt Shay. ‘Deze papieren revolutie is niets anders dan een trend die leidt tot een ecologische ramp en die een enorme tol eist van de aarde. We zullen er nog spijt van krijgen.’

Shay zegt dat er meerdere redenen zijn waarom hij er tegen is. ‘Het produceren van papieren tassen kost meer energie dan de productie van plastic. Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) is de gemiddelde energiebehoefte om één ton papier te produceren ongeveer 5.162 kWh (kraftpapier van ongeveer 200-250 gram per vierkante meter). Volgens een studie van de Europese Commissie kostte de productie van één ton LDPE-folie (van ongeveer 20-30 micron dik) ongeveer de helft van de energie,’ vertelt hij. ‘Papierproductie verbruikt ook meer water.’ Hij voegt eraan toe dat papieren verpakkingen laminering of impregnerende lijmadditieven vereisen om het af te dichten. ‘Beide hebben een negatieve invloed op de composteerbaarheid.’

Lees zijn oplossingssuggesties en het hele verhaal op www.groentennieuws.nl. In het artikel komen de verwerking van het afval van papieren en plastic verpakkingen en de eventuele gevolgen daarvan voor het milieu overigens niet aan bod.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters